miercuri, 3 iunie 2009

Imprimanta laser

Imprimanta este un dispozitiv periferic care se foloseste la imprimarea fotografiilor sau textelor care vrem sa le scoatem de pe calculator si sa apara pe hartie.
Imprimanta laser este o imprimanta care are o viteza de printare destul de mare. Aceasta imprimanta este folosita de editurile mari pentru ca au viteza mare de printare si este mai economicoasa. Parametri unei imprimate laser:
- DPI-ul reprezinta calitatea tipariturii;
-Paginile pe minut(ppm) reprezinta viteza de imprimare;
-Tipul de hartie folosi;
-Grosimea hartiei folosite;
-Marimea hartiei folosite;
-Sursa de curent;
-Consumul;
-Temperatura si umiditatea;
-Nivelul de zgomot;

Caracteristicile unei imprimante laser:
1) Rezolutia reprezinta numarul de puncte care pot fi tiparite pe o unitate de suprafata;
2) Limbajele de tiparire sunt trei limbaje folosite la imprimantele laser:
a) PCL;
b) PostScript;
c) GDI;
3) Viteza de tiparire, la imprimantele laser viteza de tiparire este foarte apropiata de cea spusa de producator;
4) Mecanismul de manipulare a hartiei;
5) Interfata;
6) Memoria;

Functionarea imprimantei laser:
O sarcina electrica este mai intai proiectata pe un tambur care se invarte prin intermediul unui roller primar de sarcina. Tamburul are o suprafata dintr-un plastic special. Dispozitivele electronice gestioneaza un sistem care "scrie" lumina pe tambur. Lumina cauzeaza sarciniii electrostatice sa dispara din partile expuse ale tamburului. Suprafata tamburului trece printr-o "baie" de particule foarte fine din pudra de plastic uscata, cunoscuta si sub numele de toner. Partile incarcate electrostatic ale tamburului atrag particulele de pudra. Apoi, tamburul depoziteaza pudra pe o bucata de hartie care trece printr-un "fuzionator" (fuser) care, cu ajutorul caldurii si al presiunii, "lipeste" pudra de plastic de hartie.
Fiecare din acesti pasi are numeroase optiuni tehnice. Una dintre cele mai interesante este aceea ca unele imprimante "laser" folosesc de fapt un sir liniar de diode luminiscente (LED-uri) pentru a scrie lumina pe tambur. La baza, tonerul are in componenta cerneala si include, de asemenea, ceara sau plastic pentru ca particulele sa se topeasca la trecerea prin fuser. Hartia poate fi incarcata cu sarcina de semn opus sau nu. Fuzionatorul poate consta intr-un cuptor cu infrarosu, o rola incalzita sau, la unele imprimante rapide si scumpe, o lumina xenon.