joi, 14 mai 2009

Sustinerea atestatului

Tema pe care am ales-o pentru sustinerea atestatului este "Culoarea"
Culoarea este foarte importanta in viata de zi cu zi asemenea sunetelor si parfumurilor. Culoarea raspunde unui cod precis al limbajului si nu este intamplatoare. Menirea mea in aceasta lucrare este sa prezint toate aspectele culorii si importanta culorii in domeniul tipografic.
Culoarea a fost studiata din cele mai vechi tipuri de egipteni care au folosit culoarea pentru vindecarea afectiunilor. Un alt popor care a studiat culoarea au fost grecii. Cel care a inceput sa studieze culoarea la greci a fost Hipocrate, care a studiat culorile asemenea unui om de stiinta. Cel care l-a urmat pe Hipocrate a fost Aristotel care a observat ca prin combinarea a doua culori se obtine cea de a treia. Au mai studiat culorile atat Platon cat si Pitagora. Paracelsus a studiat si el culoarea dar au fost multi impotrivitori si tot cea ce el a scris despre culori s-a ars.
In procesul de tiparire se foloseste atat "teoria aditiva" cat si "teoria substractiva"
Teoria aditiva este formata din trei culori care sunt proiectate pe o suprafata alba iar in locul unde se suprapun cele 3 culori ochii observatorului vede culoarea alba. In locul in care se suprapun cate doua culori vom vedea cyan, magenta, yellow. Prin combinarea in parti egale a culorilor albastru si rosu= magenta, albastru si verde= cyan, rosu si verde= galben.
La teoria substractiva se folosesc culorile cyan, magenta si yelow. In locul in care se suprapun cele trei culori vom obtine negru. Prin combinarea culorilor cyan si magenta=albastru, cyan si yellow=verde si magenta si yellow= rosu.
Culoarea are cateva atribute importante cum ar fi: ton cromatic, luminozitate cromatica cat si puritatea cromatica.
Culoare se mai caracterizeaza prin cateva marimi. Aceste marimi sunt: intensitatea, nuanta,saturatia.

Niciun comentariu: