marți, 17 iunie 2008

Principiul de functionare a monitorului LCD


Principiul de functionare este destul de simplu: o sursa de lumina in fata careia se afla un panou special de tip sandwich, care contine un strat de cristale lichide amplasat intre doua suprafete de tip electrod. In momentul in care se aplica o sarcina electrica, aceste cristale isi schimba pozitia, lucru care le modifica la nivel de transparenta, respectiv de opacitate.
Astfel, lumina este lasata sa treaca sau este oprita. Pentru a afisa imaginile pe un monitor este nevoie de control la nivel de pixeli. In consecinta panoul este impartit pe linii si coloane in zone corespunzatoare cate unui pixel iar fiecare asemenea pixel are si el trei subzone distincte, separate, care sunt asociate unuia dintre cele trei canale de culoare elementare: rosu, verde, albastru (RGB). Cele trei subzone au de asemenea un filtru de culoare pentru a se putea obtine cele trei culori de baza.
Fiecare canal de culoare are asociat un tranzistor care controleaza nivelul sarcinii electrice aplicate startului de cristale lichide si, implicit, cata lumina este lasata sa treaca pe acolo. Astfel, tranzistorul controleaza intensitatea culorii respective. De aici provine si denumirea de TFT LCD (Thin Film transistor Liquid Crystal Display). In functie de modul particular de actiune asupra cristalelor lichide, se pot distinge trei mari categorii de panouri TFT:
-TN - Twisted Nematic
-MVA - Multidomain vector Alignment
-IPS - In Plane Switching

6 comentarii:

cosmin spunea...

continutu!!"voluminos":D

jurgiu spunea...

UN REFERAT DESTUL DE BUN DAR PARCA MAI TREBIUA CEVA.

Anonim spunea...

E destul de bine... pacat ca ai uitat sa aliniezi scrisul... ar arata mai bine. :D

Anonim spunea...

slbut! dar totusi mere;)

Florin Todea spunea...

destul de bun alinierea ai uitat sa o faci

maria spunea...

un continut destul de bun