luni, 10 decembrie 2007

Placa de baza ASUS P5GC-MX/1333



Placa de baza constituie temelia oricarei configuratii, aceasta oferind structura necesara adaugarii tuturor celorlalte componente ale sistemului, in termeni de alcatuire fizica si functionalitate.
De aceea, alegerea unei placi de baza performante este primul pas important spre obtinerea unei configuratii reusite.
In urmatoarele randuri voi incerca sa prezint o placa de baza ASUS P5GC-MX/1333.
Pe partea exteriora a unei placi de baza se afla mai multe porturi: USB, VGA, COM2, LTP, Ethernet, PS/2.
In interiorul carcasei se afla componente hardware (HDD, sursa de alimenatare, flopyy, CD/DWD-ROM, memoria rami, procesor) si legaturi de tip ATA/SATA pentru diferite comenzi si alimentare care se realizeaza cu fire si jumperi.
La un HDD care este conectat prin ATA la placa de baza trebuie selectat starea (adica master, slave), astfel cand vom porni calculatorul el va stii pe care hard sa intre.
Slot-urile pentru memoria de rami lucreaza in paralel din care rezulta o viteza mai mare.
Racitoarele sunt facute din mai multe materiale cum ar fi cupru, aluminiu si din aliajul celor doua.Aceste racitoare sun plasate deasupra procesorului.
Alimenatrea componentelor din interiorul calculatorului se realizeaza cu niste mufe de tip molex, dar se mai poate face si cu ajutorul unei mufe SATA.
Ventilatorul racitorului are rolul de a mentine rece radiatorul.
Mufele de tip molex sunt la numar 4 adica cel galben transmite 12 volti cel rosu 5 volti iar cele negre sunt masele.
Tot in interiorul carcasei mai intalnim un fel de baterie de ceas. Aceasta baterie mentine mersul ceasului si a date atunci cand este scos din priza calculatorul. Mufele de USB sunt patru dar pot sa fie maxim 8 astfel de mufe.
Tipul de memorie a unei astfel de placi de baza este DDR2.


Niciun comentariu: