1 Decembrie este Ziua Naţională a
României, adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile

Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.
Ziua de 1 Decembrie 1918 incununează deci lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se in continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).
Poporul român a stiut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internaţională favorabilă creată în urma primului război mondial şi a destrămării imperiilor Ţarist şi Austro-Ungar.
sursa:
http://www.ziuanationala.ro/
sursa pozei:
http://eu1.oradeanul.com/up/oradea-1-decembrie-2008/IMG_3812.JPG.php
Ziua Naţională a României sărbătorită la OradeaCu prilejul Zilei Naţionale a României, Primăria Municipiului Oradea, Prefectura Judeţului Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor au organizat o serie de manifestări dedicate acestui eveniment important.
La orele 10,00 pe platoul din faţa Primăriei şi a Palatului Episcopal Greco-Catolic s-a ţinut o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc. Datorită faptului că Sinodul Bisericii Ortodoxe a decis că preoţii ortodocşi nu au voie să concelebreze cu cei catolici, Te Deum-ul a fost celebrat doar de preoţii ortodocşi; cei doi episcopi, greco-catolic şi ortodox, P.S. Virgil Bercea şi P.S. Sofronie Drincec, doar au asistat.
După slujbă a urmat festivitatea de depunere a coroanelor de flori la statuia lui Mihai Viteazul de către autorităţi, partide politice, precum şi diferite asociaţii culturale, o serie de discursuri, precum şi o paradă militară.
Tot cu ocazia festivităţilor dedicate Zilei Naţionale a României, a fost inaugurat Muzeul Aurel Lazăr, în casa care a aparţinut marelui om politic bihorean, care a avut o contribuţie marcantă la Unirea din anul 1918.
1 Decembrie, Ziua Naţională a României, a fost sărbătorită de mii de oameni în oraşul Unirii, Alba-Iulia. Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan a reprezentat punctul de întâlnire ales de grupul ”Noii Golani” pentru toţi cei care au venit în Alba-Iulia.
Cu o ”mare” de steaguri tricolore membrii ”Noii Golani” şi ceilalţi participanţi s-au îndreptat spre monumentele unde au avut loc depuneri de coroane. Aici a fost desfăcută o pânză pe care era scris anul Marii Uniri - 1918 încadrat cu o coroană de lauri. Mesajul ”Basarabia pământ

românesc” a fost afişat de iniţiatorii acestei campanii, ”Noii Golani”. Totodată, momentul în care partidele politice au depus coroane de flori a fost taxat cu următorul mesaj:” Fără politică în această zi sfântă. (sursa:
http//1decembrie2008.wordpress.com)